duminică, 14 iunie 2015

Caracterizarea personajului


PLANUL COMPUNERIICOMPUNEREA
I. Introducere
  • prezentarea, pe scurt, a fragmentului (despre ce este vorba, moduri de expunere folosite etc.)
În fragmentul dat, Ioan Slavici ne înfăţişează un tânăr ţăran, pe nume Duţu, care...
II. Cuprins
  • felul personajului (principal, secundar etc.);
  • tipul / tipurile de caracterizare folosite de autor pentru conturarea portretului personajului (un singur enunţ general);
  • caracterizarea personajului:
    • trăsătura 1:
      • denumirea trăsăturii;
      • ilustrarea, argumentarea trăsăturii (de unde reiese);
      • tipul de caracterizare folosit şi mijlocul de caracterizare;
    • trăsătura 2:
      • denumirea trăsăturii;
      • ilustrarea, argumentarea trăsăturii (de unde reiese);
      • tipul de caracterizare folosit şi mijlocul de caracterizare;
    • trăsătura 3: .........................

Aşadar, Duţu este personajul ...

Pentru realizarea portretului său, autorul foloseşte ...


Prin caracterizare ..., aflăm că Duţu era...




O altă trăsătură a personajului este...
III. Încheiere
  • concluzii: rezumatul cuprinsului
În concluzie, folosind ..., Ioan Slavici conturează în acest fragment portretul...

3 comentarii:

  1. In fragmentul citat este vorba despre un om harnic care munceste toata ziua pentru a-si intretine familia si pentru a-si imbogati gospodaria.Modul de expunere este descrierea.
    Personajul principal este Dutu, intrucat el participa la toate momentele actiunii, iar restul personajelor graviteaza in jurul sau. In caracterizarea lui sunt folosite atat mijloace directe, cat i indirecte.
    Din atitudinea personajului (caracterizare indirecta) , "lucrand toata ziua intins", deducem ca Dutu este un om harnic si muncitor.Totodata, el este un om puternic si rezistent la efort, caci "tine la tavaleala".
    O alta trasatura este grija fata de familie si dorinta de a avea o gospodarie bogata, acestea fiind motivele pentru care Dutu munceste din greu "De ce adica muncea toata saptamana?!...in lada de adunau incetul cu incetul polii pentru perechea de boi".Faptul ca economiseste banii din munca lui sugereaza ca este un om chibzuit.
    Prin caracterizare directa, din spusele naratorului aflam ca este "un baiat destept, gures si curatel", care a deprins ceva invatatura in timpul armatei, dar are si un defect: este orgolios "nu suferea ca cineva sa-l atinga in saracia lui".
    In concluzie, Dutu, protagonistul fragmentului, reprezinta tipul taranului muncitor care doreste sa aiba o gospodarie bogata.

    Compunere realizată de Aida A.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Personajul este o fiinta de hartie" (Roland Barthes) prin intermediul caruia autorul da viata textului si insufleteste opera. In fragmentul dat, autorul ilustreaza obiceiurile protagonistului Dutu, cat si perceptia acestuia in legatura cu averea sa.
    Dutu este protagonistul din textul "Comoara" scris de Ioan Slavici, intrucat este in relatie cu celelalte personaje.

    Autorul contureaza trasaturile personajului principal, caracterizandu-l direct si indirect.

    Din caracterizarea directa de catre narator a actantului, cu ajutorul careia este conturat caracterul moral al lui Dutu, reiese ca acesta este destept, ingrijit si guraliv ("baiat destept, gures si curatel"). De asemenea, naratorul, ironic, enumera si asa-zisele defecte ale personajului("era tantos", "era si rau de gura"), sugerand faptul ca protagonistul era un om mandru, care nu suporta sa fie umilit pentru saracia sa.
    Cu ajutorul caracterizarii indirecte, desprindem din text o calitate esentiala a personajului, aceasta fiind harnicia cu care munceste pentru a-si intretine familia ("Plecand cu noaptea in cap, lucrand toata ziua intins si intorcandu-se pe intuneric", "n-avea timp sa manance, nici sa doarma").
    In concluzie, Dutu este destept, harnic, ingrijit, guraliv . De asemenea, acesta era un om mandru, care nu suporta sa fie umilit din cauza saraciei sale.

    Compunere realizată de Anda O.

    RăspundețiȘtergere
  3. Personajul literar este instanța intradiegetică desemnată de autor să participe la acțiune.
    În opinia mea, personajul Duțu este modelul omului muncitor preocupat în permanență de asigurarea bunăstării familiei sale. Trăsăturile sale sunt revelate atât cu ajutorul mijloacelor caracterizării directe, cât și cele ale caracterizării indirecte.
    În primul rând, Duțu este caracterizat de naratorul obiectiv ca fiind plecat cu noaptea în cap, mereu pe fugă, neavând timp să doarmă sau să mănânce.
    De asemenea, întrebarea retorică "De ce muncea el toată săptămâna?! "
    arată preocuparea sa constantă pentru asigurarea confortului familiei sale.
    Pe de altă parte, din caracterizarea directă reiese starea de izolare apăsătoare din familie: "și mergeau la horă, nu ca să joace, ci ca să nu stea singuri acasă".

    Compunere realizată de Costin O.

    RăspundețiȘtergere