duminică, 3 mai 2015

Pastelul

Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la specie a pastelului "Iarna", de Vasile Alecsandri.
În compunerea ta, trebuie:
– să precizezi patru trăsături ale pastelului;
– să ilustrezi două trăsături ale pastelului, valorificând textul dat;
– să ai un conținut adecvat cerinței;
– să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte.

Din văzduh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă, 
Lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă; 
Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi, 
Răspândind fiori de gheață pe ai țării umeri dalbi. 

Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară! 
Cu o zale argintie se îmbracă mândra țară; 
Soarele rotund și palid se prevede pintre nori 
Ca un vis de tinerețe pintre anii trecători. 

Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împregiur, în depărtare, 
Ca fantasme albe plopii înșirați se perd în zare, 
Și pe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum, 
Se văd satele perdute sub clăbuci albii de fum. 

Dar ninsoarea încetează, norii fug, doritul soare 
Strălucește și dismiardă oceanul de ninsoare. 
Iată-o sanie ușoară care trece peste văi! 
În văzduh voios răsună clinchete de zurgalăi.
PLANUL COMPUNERIICOMPUNEREA
I. Introducere
- definiţia pastelului



Pastelul este o specie a genului liric, în versuri, în care se zugrăveşte un tablou din natură, prin intermediul căruia autorului îşi exprimă discret sentimentele. Modul de expunere folosit este descrierea.
II. Cuprins
- afirmaţia de demonstrat;
- argumente:
  • A1: este o specie a genului liric, pentru că:
    • exprimă direct gânduri, idei, sentimente (CARE?);
    • există eu liric (mărcile?);
  • A2-A3: zugrăveşte un tablou din natură (se foloseşte descrierea ca mod de expunere), prin intermediul căruia autorul îşi exprimă direct sentimentele - COMENTEZI POEZIA STROFĂ CU STROFĂ, arătând imaginile artistice, figurile de stil şi semnificaţia acestora.
  • A4: este în versuri - strofă, vers (măsură, ritm, rimă)




Textul "Iarna" este un pastel, deoarece are toate trăsăturile speciei.



În primul rând, ...



În al doilea rând, ...







În ultimul rând, ...




III. Încheiere
- concluzie: rezumatul cuprinsului


În concluzie, pentru că este un text liric, în care se zugrăveşte un tablou al iernii, faţă de care autorul îşi exprimă sentimente de nelinişte şi încântare, poezia "Iarna" este un pastel.

3 comentarii:

  1. Pastelul este o specie a genului liric, în versuri, în care se zugrăveşte un tablou din natură, prin intermediul căruia autorul îşi transmite sentimentele. Modul de expunere folosit este descrierea.
    In opinia mea, "Iarna" de Vasile Alecsandri este un pastel, deoarece prezinta toate caracterisiticile acestui tip de text.

    Un prim argument prin intermediul caruia imi sustin opinia consta in faptul ca textul este o specie a genului liric, pentru ca exprima sentimente si ganduri in mod direct. In primele trei strofe, sentimentele transmise sunt nelinistea si melancolia cauzate de abundenta ninsorii. In ultima strofa, aparitia saniei acompaniata de clichete de zurgalai trezeste in sufletul autorului sentimentul de veselie.
    Prezenta eului liric este devoalata de marcile eului liric. Acestea sunt exclamatiile: "(...)dimineata ninge iara!" si "Iata-o sanie usoara care trece peste vai!".
    Un al doilea argument este ca se zugrveste un tablou din natura prin intermediul caruia autorul isi transmite sentimentele. În prima strofă, autorul descrie imaginea ninsorii abundente care se revarsă din văzduh peste întinsul ţării. Este o imagine vizuală, care alternează între cerul cu nori imenşi şi pământul acoperit de zăpadă. Şi sentimentele alternează: pe de o parte tabloul exprimă neliniştea faţă de grozăvia iernii, iar pe de altă parte, încântarea în faţa frumuseţii şi strălucirii peisajului. Măreţia iernii este sugerată prin epitete precum „cumplita” (pentru substantivul "iarnă"), "lungi" şi "călătoare" (pentru substantivul "troiene") şi personificarea „iarna cerne norii”. Frumuseţea peisajului este redată prin comparaţia „fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi” şi prin personificarea „ai ţării umeri dalbi”.
    In a doua strofa, imaginea infricosatoare a caderii necontenite de zapada care ameninta sa inunde intreaga fire("cu o zale argintie se imbraca mandra tara") este sugerata de repetitia verbului "ninge" (in enumeratia "Ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara!"), viziunea fiind amplificata de adverbul "iara". Intreaga tara se afla sub zapada argintie, iar cerul s-a intunecat din cauza norilor care au acoperit soarele. Eul liric mediteaza asupra trecerii ireversibile a timpului, disparitia soarelui starnindu-i sentimentul de melacolie ilustrat in comparatia "Soarele rotund si palid prevede pintre nori/ Ca un vis de tinerete printre anii trecatori".
    In a treia strofa, eul liric, ingrijorat, prezinta natura acoperita de zapada: " Tot e alb pe camp, pe dealuri, impregiur, in departare". Comparatia plopilor cu "fantasme albe" contureaza un peisaj ireal, iar epitetele " (intinderea) pustie", "(satele) pierdute", "(clabuci) albii" accentueaza spaima eului provocata de albul nemarginit, culoare repetata "alb", "albe", "albii".
    In ultima strofa, ninsoarea inceteaza, iar norii "fug". Soarele "straluceste si dismiarda" zapada, ilustrata cu ajutorul metaforei "oceanul de ninsoare".Aparitia saniei din penultimul vers al poeziei arata ca oamenii au iesit din case, iar satele nu mai par pustii. Imaginea auditiva din ultimul vers reda sentimentul de veselie ce cuprinde natura.
    Ultimul argument că textul este liric este faptul că e scris în versuri. Poezia are ritm trohaic, rima este imperecheata, iar masura este de 15-16 silabe.
    În concluzie, pentru că este un text liric, în care se zugrăveşte un tablou al iernii, faţă de care autorul îşi exprimă sentimente de nelinişte şi încântare, poezia "Iarna" este un pastel.

    Compunere realizată de Anda O.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pastelul este o specie a genului liric, în versuri, în care se zugrăveşte un tablou din natură, prin intermediul căruia poetul îşi exprimă discret sentimentele.
    In opinia mea, opera literara "Iarna" semnata de Vasile Alecsandri este un pastel, intrucat respecta toate caracteristicile acestuia.
    In primul rand, este o opera lirica, intrucat eul liric in ipostaza de contemplator isi exprima in mod direct sentimentele de admiratie in fata unui tablou de natura.Marcile lexico-gramaticale ( verbe si pronume la persoana a I- a si a II -a) lipsesc, in schimb prezenta eului liric este sugerata de interjecţia "Iată", precum si punctele de suspensie, semne de punctuatie cu rol afectiv.
    In al doilea rand, creatia literara zugraveste un tablou din natura, ce are ca obiectiv anotimpul hibernal, fapt sugerat inca din titlu.In prima strofa, iarna este personificata "cerne norii de zapada".Ea cuprinde cerul si pamantul pe care le imbraca in zapada.Comparatia "fulgii zbor,plutesc in aer ca un roi de fluturi albi" creeaza o imagine artistica dinamica, dar si cromatica de o mare expresivitate, sugerând frumuseţea, gingăşia, bucuria vieţii. A doua strofa incepe cu o enumeratie "ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara!'.Ea sugereaza abundenta ninsorii care imbraca intreaga tara.Comparatia din ultimele doua versuri ale strofei sugereaza tema trecerii timpului.Puterea ninsorii, abundenta ei, este subliniata inca o data in strofa a treia prin enumeratia "Tot e alb pe camp, pe dealuri, impregiur, in departare".In aceasta strofa se realizeaza o imagine vizuala cromatica in care predomina albul.In a patra strofa, atmosfera se schimba prin incetarea ninsorii si aparitia soarelui care, de aceasta data, inveseleste tabloul.In ultimele doua versuri apare prezenta umana care dinamizeaza tabloul: "sanie usoara care trece peste vai".Imaginea auditiva "In vazduh rasuna clinchete de zurgalai" exprima sentimentele de optimism si veselie ale eului liric.Modul de expunere este descrierea artistica de tip tablou.Specifica descrierii este constructia substantiv-adjectiv ( "doritul soare", "cumplita iarna", "plopii insirati").Sentimentele eului liric sunt de melancolie si de frica pentru ca, in final, prezenta umana sa aduca sentimente de optimism si veselie.
    In al treilea rand, opera literara este in versuri, expresivitatea ei fiind dublată de muzicalitate. Astfel, poezia are patru catrene, masura versurilor fiind de 15-16 silabe.Rima este imperecheata, iar ritmul este trohaic.
    Asadar, intrucat se zugraveste un tablou de iarnă, iar poetul isi exprima discret sentimentele de nelinişte, melancolie şi bucurie, textul "Iarna" semnat de Vasile Alecsandri este un pastel.

    Compunere realizată de Aida A.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pastelul este o specie a genului liric, în versuri, în care se zugrăveşte un tablou din natură, prin intermediul căruia poetul îşi exprimă discret sentimentele.
    Textul ''Iarna'' de Vasile Alecsandri aparține pastelului.
    În primul rând, acest text aparține genului liric.
    Genul liric cuprinde operele literare în care sunt exprimate direct gândurile, stările, ideile și sentimentele autorului prin intermediul eului liric.
    Sentimentele exprimate în acest text sunt de încântare, melancolie, tristețe și admirație.
    Deși eul liric își face marcată prezența în mod discret, o putem identifica prin exclamația ''Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară!'' și a interjecției ''Iată''.
    În al doilea rând, textul este un pastel, pentru că zugrăvește un tablou din natură, prin intermediul căruia poetul își exprimă discret sentimentele. Modul de expunere folosit este descrierea. În text, din punct de vedere morfologic predomină structura substantiv-adjectiv (''mândra țară'', ''soarele rotund'', ''soarele palid'', sanie ușoara'', etc.).
    Primul tablou descrie începutul ninsorii și felul fluid în care fulgii de nea cad din cer. Acesta creează o imagine de gheață a cerului prin comparația norilor cu niște ''lungi troiene călătoare”. În această strofă, comparația ''( fulgii plutesc în aer) ca un roi de fluturi albi'' sugerează delicatețea, gingășia cu care fulgii de zăpadă zboară prin aer, asemănători unor fluturi.
    În al doilea tablou este descrisă multitudinea fulgilor de nea și timpul îndelungat în care aceștia continuă să cadă pe pământ. Accentul cade asupra componentei temporale, redată prin enumeraţie şi repetiţie:''ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară''. Soarele''rotund şi palid'' trezeşte nostalgia unei vârste trecute, a visului tinereţei.
    În al treilea tablou este descrisă urmarea continuității ninsorii pentru zile întregi. Este subliniată nonculoarea alb prin intermediul enumerației ''Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împregiur, în depărtare'' și a adjectivelor ''(fantasme) albe'' și ''(clăbucii) albi''. Acest lucru subliniază trecerea timpului și exprimă sen
    În al patrulea tablou este descrisă încetarea ninsorii, revenirea soarelui pe cer și redarea fericirii, vieții a acestui tablou prin intermediul saniei care trece și clinchetului de zurgălăi.
    În al treilea rând, textul este un pastel, pentru că este scris în versuri: are patru strofe, fiecare având câte patru versuri a căror rimă este împerecheată, au măsura de 16 silabe și au ritm trohaic.
    În urma argumentelor prezentate anterior în lucrare, putem spune că textul ''Iarna'' de Vasile Alecsandri este un pastel.

    Compunere realizată de Iulia G.

    RăspundețiȘtergere