sâmbătă, 18 aprilie 2015

Genul dramatic

Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la genul dramatic a fragmentului din textul "O scrisoare pierdută", de I.L. Caragiale. 
În compunerea ta, trebuie: 
– să precizezi patru trăsături ale genului dramatic existente în textul dat; 
– să argumentezi prezenţa celor patru trăsături, valorificând textul dat; 
– să ai un conținut adecvat cerinței; 
– să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte. 

ACTUL I 

(O anticameră bine mobilată. Ușă în fund cu două ferestre mari de laturi. La dreapta, în planul din fund o ușă, la stânga altă ușă, în planul din față. În stânga, planul întâi, canapea și un fotoliu) 

Scena I 

(TIPĂTESCU, puțin agitat, se plimbă cu „Răcnetul Carpaților" în mână; e în haine de odaie; PRISTANDA în picioare, mai spre ușă, stă rezemat în sabie.) 
TIPĂTESCU (terminând de citit o frază din jurnal) : „...Rușine pentru orașul nostru să tremure în fața unui om!... Rușine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase județe ale României pradă în ghearele unui vampir!..." (indignat) Eu vampir, 'ai?... Caraghioz! 
PRISTANDA (asemenea) : Curat caraghioz!... Pardon, să iertați, coane Fănică, că întreb: bampir... ce-i aia, bampir? 
TIPĂTESCU: Unul... unul care suge sângele poporului... Eu sug sângele poporului!... 
PRISTANDA: Dumneata sugi sângele poporului!... Aoleu! 
TIPĂTESCU: Mișel! 
PRISTANDA: Curat mișel! 
TIPĂTESCU: Murdar! 
PRISTANDA: Curat murdar! 
TIPĂTESCU: Ei! nu s-alege! 
PRISTANDA: Nu s-alege! 
TIPĂTESCU: Cu toată dăscălimea dumnealui, cu toată societatea moftologică a dumnealui... degeaba! să-mi rază mie mustățile! 
PRISTANDA: Și mie! 
TIPĂTESCU: Dar în sfârșit, las-o asta! lasă-l să urle ca un câine! 
PRISTANDA: Curat ca un câine!

Un comentariu:

  1. Genul dramatic cuprinde textele literare destinate reprezentării scenice. Ele au ca mod de expunere unic dialogul. Au o structură specifică, fiind împărţite în acte, scene şi tablouri. Conţin, pe lângă replicile personajelor, şi indicaţii scenice (didascalii). Acţiunea se bazează pe un conflict dramatic, iar personajele sunt caracterizate indirect, din faptele şi vorbele lor.
    In opinia mea, textul dat apartine genului dramatic deoarece prezinta toate caracteristicile specifice acestui tip de text.

    Un prim argument prin intermediul caruia imi sustin opinia este structura specifica prezenta in fragmentul dat (actul I, scena 1).

    Un al doilea argument este unicul mod de expunere prezent in text, dialogul. Interlocutorii acestuia sunt Tipatescu si Pristanda.

    Al treilea argument consta in indicatiile scenice, numite dascalii. Prima indicatie scenica ilustreaza decorul locatiei unde se desfasoara actiunea ("O anticamera bine mobilata. Usa in fund cu doua ferestre mari de laturi.La dreapta in planul din fund o usa, la stanga alta usa in planul din fata. In stanga, planul intai, canapea si un fotoliu"). A doua dascalie permite reprezentarea scenica a lui Tipatescu si a starii sale de spirit cat si pozitiei in care se afla Pristanda (TIPATESCU, putin agitat, se plimba cu "Racnetul Carpatilor" in mana; e in haine de odaie, Pristanda in picioare, mai spre usa, sta rezemat in sabie"). A treia dascalie ilustreaza ipostaza in care se afla Tipatescu, acesta terminand de citit o fraza din ziar ("terminand de citit o fraza de jurnal"). A patra si a cincea indicatie scenica arata indignarea lui Tipatescu si a lui Pristanda fata de ceea ce scrie in ziarul "Racnetul Carpatilor"("indignat", "asemenea").

    Al patrulea argument este actiunea care se bazeaza pe un conflict dramatic. Tipatescu citeste ziarul "Racnetul Carpatilor", in care este criticat. Acesta isi exprima indignarea fata de criticile din jurnal. Pristanda, rezemat in sabie, il aproba pe Tipatescu neconditionat. Replica lui Tipatescu ("Ei! nu s-alege!") sugereaza conflictul politic pe care se bazeaza actiunea din fragment.

    Al cincilea argument consta in caracterizarea indirecta a personajelor prezente in text. Tipatescu este un om autoritar, trasatura dedusa din siguranta cu care isi exprima parerea("Ei! nu s-alege!). Pristanda este slugarnic, sustinand neconditionat opinia lui Tipatescu, desi nu intelege despre ce vorbeste ( bampir.. ce-i aia bampir?).
    In concluzie, textul dat apartine genului dramatic deoarece este destinat reprezentarii scenice, de aici decurgand o serie de trasaturi specifice.

    Compunere realizată de Anda O.

    RăspundețiȘtergere