În compunerea ta, trebuie:
– să precizezi patru trăsături ale doinei populare;
– să ilustrezi două trăsături ale doinei populare, valorificând textul dat;
– să ai un conţinut adecvat cerinţei;
– să respecţi precizarea privind numărul de cuvinte.
Foaie verde fir mohor
Toată lumea are dor
Şi-i ca fulgul de uşor.
Numai doruleţu meu
E ca pământul de greu!
Doru meu unde se lasă
Lasă inimioara arsă;
Doru meu unde se pune
Lasă inima cărbune
Şi arde ca un tăciune…
Foaie verde mărăcine,
Cine n-are dor pe lume
Să vină seara la mine.
Să vie să-l împrumut
Că la mine e dor mult,
Ca nisipul de pe prund;
Să umblu din poartă-n poartă
Să vând dor la lumea toată.
(Foaie verde fir mohor)
Doina este o creaţie lirică populară, în versuri, în care se exprimă sentimente puternice de dor, de jale, de voinicie, de înstrăinare etc. într-un limbaj expresiv.
RăspundețiȘtergereTextul "Foaie verde fir mohor" este o doina, fiindca are toate trasaturile specifice acestui tip de text.
Un prim argument ca avem de-a face cu o doină este ca acest text apartine genului liric. Eul liric este devoalat de marcile lexico gramaticale, pronumele personal la persoana I("meu", "(la) mine") si verbele la persoana I ("sa vand", "sa umblu"). Acesta isi e exprima direct sentimentul puternic de dor intr-un limbaj artistic. Sunt căutate expresii cât mai originale care arata intensitatea sentimentului de dor, în special comparaţii: "dor mult(...)ca nisipul de pe prund, "doruletu meu(..) ca pamantul de greu", "doru (...) arde ca un taciune".
Un al doilea argument pentru a arata ca afirmatia de mai sus este adevarata consta in faptul ca textul dat este o creatie populara. Deducem aceasta din caracterul anonim, colectiv, sincretic si oral al textului dat. Caracterul anonim, oral, colectiv arata ca textul este transmis din generatie in generatie prin viu grai, autorul fiind anonim.
Caracterul oral este sustinut de formele sale specifice prezente in acest text ("-i", "n-are", "sa vie") si utilizarea diminutivelor ("doruletu", "inimioara"). Formulele stereotipe folosite (" foaie verde fir mohor", "foaie verde maracine") arata caracterul traditional.
Elementele de prozodie, rima imperecheata si monorima (prezenta in primele trei versuri), masura de sapte silabe si ritmul trohaic ofera muzicalitate textului, aratand caracterul sincretic al acestuia, deoarece doina se canta.
In concluzie, textul dat este o doina, deoarece este o creatie populara lirica in care autorul popular isi exprima direct sentimentul de dor.
Compunere realizată de Anda O.
argumentare*
ȘtergereDoina populară este o creaţie populară, aparţinând genului liric, în versuri, în care se exprimă sentimente puternice, de dor, de jale, de dragoste, de înstrăinare etc. din mediul rural şi pastoral.
RăspundețiȘtergereÎn opinia mea, opera literară "Foaie verde fir mohor" este o doină, întrucât are toate trătăturile acestei specii a genului liric.
În primul rând, caracterul popular, specific doinei, este prezent în text. În acest sens se observă absența autorului textului, acesta fiind anonim, cât și oralitatea limbajului susținută de forme specifice: "și-i", "n-are", exclamații: " E ca pământul de greu!", diminutive ( "dorulețu") și formule specifice literaturii populare: "foaie verde fir mohor".
În al doilea rând, textul este o doină, pentru că aparţine genului liric. Caracterul liric al textul este evidențiat de limbajul artistic, ce transmite sentimentul de dor în mod direct: "dor [...] ca fulguțul de greu" (comparație), "să vând dor" (metaforă), "(nimioară) arsă" (epitet).
Sentimentul de dor este exprimat direct de un eu liric subiectiv prin mărcile lexico-gramaticale de persoana I: "meu", "la mine", "să umblu".
În sfârșit, textul este o creație în versuri, având o versificație de tip monorimă, măsura versurilor de 7-8 silabe, cât și ritm trohaic.
Având în vedere cele expuse, concluzionez că "Foaie verde fir mohor" este o doină în care sentimentul puternic de dor este exprimat în mod direct, în versuri, într-un mediu rural.
Compunere realizată de Costin O.